Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub grochem włoskim jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań wegańskich, jak również świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz zup. Ten niezwykły produkt ma wiele działań prozdrowotnych, bowiem działa przeciwbólowo, wspomaga trawienie, podnosi odporność organizmu, poprawia stan skóry i włosów, dlatego też włączenie ją w swoją dietę będzie świetnym pomysłem za który nasz organizm w przyszłości nam podziękuje.
Po przygotowaniu ciecierzycy czyli dokładnym oczyszczeniu ziaren możemy wrzucić ją do garnka i zalać wodą.
Ciecierzyce gotujemy stosunkowo długo bo około godziny jeśli wcześniej ją odpowiednio długo(również około godziny) namoczy, troszkę dłużej będzie trwało jeśli zdecydujemy się na gotowanie ciecierzycy bez namaczania, wtedy warto uzbroić się w troszkę więcej cierpliwości,
Po odsączeniu otrzymujemy gotową cieciorkę, która może stanowić świetny dodatek do naszego obiadu, wsad do zupy lub możemy pokusić się o przygotowanie hummusu. W ten sposób możemy pysznym, zdrowym produktem przełamać monotonie kuchenna i zaserwować wiele dań w odświeżonej wersji z naszą ciecierzycą lub hummusem.